Opdracht begrijpend lezen voor groep 6: "Het geheim van de oude bibliotheek"

Titel van de tekst: "Het geheim van de oude bibliotheek"

Leerlingnaam: ____________________________

Datum: ____________________________

Instructies: Lees de volgende tekst zorgvuldig en beantwoord de vragen hieronder.

In de kleine stad Millfield stond een oude bibliotheek die al jaren niet meer gebruikt werd. Veel mensen dachten dat het gebouw leeg stond, maar dat was niet het geval. Er woonde een oude man genaamd Mr. Peterson, die al jaren in de bibliotheek woonde. Niemand wist hoe hij daar terecht was gekomen, maar iedereen wist dat hij veel wist over de geschiedenis van de stad.

Op een dag besloot een groep kinderen uit groep 6 van de basisschool om Mr. Peterson een bezoekje te brengen. Toen ze aankwamen bij de bibliotheek, zagen ze dat de deur op een kier stond. Ze besloten naar binnen te gaan en vonden Mr. Peterson achter in de bibliotheek, bezig met het ordenen van boeken. Hij vertelde de kinderen dat hij al jaren in de bibliotheek woonde omdat hij een geheim had ontdekt dat verborgen was in een van de boeken.

De kinderen waren erg nieuwsgierig en vroegen Mr. Peterson of hij hun het geheim wilde vertellen. Hij vertelde hen dat er een oud boek in de bibliotheek verborgen was dat de geschiedenis van de stad bevatte, inclusief informatie over een verborgen schat. Hij gaf de kinderen een aantal aanwijzingen om het boek te vinden en vertelde hen dat als ze het boek vonden, ze de schat mochten houden.

De kinderen begonnen met het zoeken naar het boek en na een paar uur vonden ze het verborgen tussen twee andere boeken. Toen ze het boek opensloegen, vonden ze een kaart van de stad met een X op de plek waar de schat verborgen was.

Vragen:

  1. Wie woont er in de oude bibliotheek?
  2. Waarom woont die persoon in de oude bibliotheek?
  3. Wie bezocht Mr. Peterson?
  4. Wat vertelde Mr. Peterson aan de kinderen?
  5. Wat was het geheim van de oude bibliotheek?
  6. Wat vonden de kinderen in het boek?
  7. Waar was de schat verborgen?


 

Populaire posts van deze blog

Hoe kun je begrijpend lezen oefenen met een kind in groep 6?

Wat is belangrijk aan begrijpend lezen in groep 6?